Energiklass A står för en låg energianvändning och G för en hög. En byggnad som har en energianvändning som uppfyller kraven som ställs på ett nybyggt hus i dag får klass C eller bättre.
Energiklassning infördes i energideklarationerna 1 januari 2014. Energideklarationer gjorda före detta datum har ingen energiklass. I stället anges den äldre definitionen specifik energianvändning i kWh/m2.
Energiklassning – likt men ändå olikt
Energiklassningen av byggnader är av samma typ som till exempel tv-apparater och kylskåp. Men det finns en viktig skillnad. Tv-apparater och kylskåp som säljs finns nästan enbart som nya moderna produkter, och de flesta apparaterna har energiklass A till C. När det gäller byggnader är de flesta äldre. Därför kommer många byggnader att hamna i energiklasserna D, E, F eller G. Energiklass E är en vanlig energiklass för äldre byggnader. Energiklass A har lägst energianvändning och G högst.
De sju energiklasser A-G utgår från det krav på energianvändning som ställs på nya byggnader som uppförs idag. Dessa krav finns i Boverkets byggregler (BFS 2011:6) och är beroende av typ av byggnad, om den är elvärmd eller inte, och var i Sverige den är belägen. Energiklass C motsvarar de krav som gäller för byggnaden om den skulle uppförts i dag. Nedan beskriver vi vad varje energiklass står för.
Energiklasserna. Illustration: Boverket
EP = Energiprestanda för den aktuella byggnaden
≤ = mindre än eller lika med
> = mer än
A = EP är ≤ 50 procent av kravet för en ny byggnad.
B = EP är > 50 – ≤ 75 procent av kravet för en ny byggnad.
C = EP är > 75 – ≤ 100 procent kravet för en ny byggnad.
D = EP är > 100 – ≤ 135 procent av kravet för en ny byggnad.
E = EP är > 135 – ≤ 180 procent av kravet för en ny byggnad.
F = EP är > 180 – ≤ 235 procent av kravet för en ny byggnad.
G = EP är > 235 procent av kravet för en ny byggnad.
Ja, om din byggnad omfattas av lagkravet som finns på energideklarera, så finns det ingen anledning att avstå.
Vilka byggnader är undantagna?
De byggnaderna som kallställda och uppvärmda byggnader, understigande 50m², är undantagna från lagen om energideklarationer. Likaså är byggnader där det bedrivs religiös eller används militärt är undantagna från kravet på energideklarationer.
Att få hjälp med att upprätta en energideklaration på en villa kostar vanligtvis några tusen.
När det gäller energideklarationer på flerfamiljshus, lokalbyggnader, samt byggnader tillhörande bostadsrättsförening, så får du som fastighetsägare en offert där det totala priset presenteras.
Det beror bland annat på vilken typkod fastigheten har, där byggnaden är placerad, och hur stor byggnaden är och vad byggnad används till.
Energideklarationen är giltig i 10 år.
Hyreshus, flerbostadshus, bostadsrätter etc. behöver en ny energideklaration
om den befintliga blivit ogiltig.
Nya byggnader ska ha en energideklaration.
Det betyder att personen i fråga är berättigad till att utföra, registrera och godkänna energideklarationer i Boverkets system. Var femte år så genomför den certifierade energiexperten ett kunskapsprov. För att behålla sin certifiering så krävs det att resultatet på tentamen blir godkänt. Därutöver ska det göras en inrapportering till Certifieringsorganet på utförda energideklarationer.
Det finns cirka två miljoner småhus i Sverige. Diagrammet nedan visar fördelningen i energiklasser för småhus i Sverige år 2022. Klass A är bästa klassen. Drygt 20 procent av de svenska småhusen ligger i de sämsta energiklasserna.
Källa: Siffrorna kommer från Boverkets databas Gripen.